Tuesday, September 16, 2008

Cierna hora, den 8 - Skadarske jazero

Nastava osmy den nasho putovania po Ciernej hore. Lucime sa s kempom, kde sme stravili 5 noci a mierime tentoraz tunelom do vnutrozemia, aby sme zhliadli najvacsie sladkovodne jazero v Europe - Skadarske jazero. Mame tu dohodnutu lodku, ktora nas prevezie po jazere, v plane je tiez zastavka na vykupanie sa a potom obedik v miestnom penzione.

Ked tak pekny opis jazera a nieco malo o nom sa da najst tu. Komu sa nechce citat link, tak len v skratke - Skadarske jazero, leziace len par metrov nad hladinou mora (vdaka okolitym kopcekom to tak ale nevyzera) je rajom vsemozneho vtactva (niet sa co divit, ked je jazero plne ryb). Takmer dve tretiny jazera patria Ciernej hore, zvysok Albansku. Vdaka svojim krasam a zivocisstvu bola oblast jazera a prilahlej krajiny vyhlasena narodnym parkom (vstup 4€). Samotna plocha jazera sa v priebehu roka meni, v zavislosti na vydatnosti dazdov. Napaja ho viacero riek, ale co je zaujimave, tak aj krasove pramene na dne jazera.

My vyrazame lodkou z mestecka Virpazar. Plavame najprv rakosim (ale vtaciky, ktore chcem tak velmi fotit, mi nechcu nejako zapozovat, tak fotim aspon lekna), neskor volnou hladinou. Vyhlady su prekrasne. Vsetci ochkame a achkame nad tou nadherou. Plavime sa najprv smerom k albanskym hraniciam, pri ostrovceku, na ktorom su ruiny kostola to otacame a mierime popod most, ktorym hlavna cesta Podgorica - Petrovac pretina jazero. Nechavam sa tiez Opim trosku narcisovsky vyfotit na lodke.Fotim aj ludi zo zajazdu, tu mi pozuje nevedomky Lucka.Cely cas skumam pohladom vodu, ktora sa mi zda dost kalna na to, aby som sa v nej vykupala. Presvedcivo hovorim, ze hoci mam na sebe plavky, tak ja do nej urcite nevleziem. Zrazu lod zastavuje a Jindra nam hovori, ze toto je miesto, kde si mozeme zaplavat. Prvi nadsenci skacu do vody. Ja som stale presvedcena, ze do vody nejdem. Ked ale ti prvi odvazlivci zacnu nadsene vykrikovat, ze aka je to nadhera, plavat vo vode kalnej a teplej ako kava a pritom nie slanej, tak nie je mi viac treba, davam fotak do ruky Lenke a skacem nakoniec do vody tiez. A musim dat nadsencom za pravdu - voda je genialna, plava sa vyborne. Aj ked mi chyba jemne nadnasanie z morskej vody, na ktore sa tak lahko zvyka (a este lepsie v tej slanej vode plava hlavne kraulik :)).

Po vykupani este chvilu brazdime jazero, vsetci sme ale zniceni z plavania a tiez zo slnka - slusne pripeka. My sedime na lodi vpredu, kde prazi ako naozaj a hoci sa snazim chranit sa pred slnkom, druhy den mi je trosku divne, asi som mala jemny upal. Nasleduje obedik v restike, ktora patri prepravnej spolocnosti, co nas viezla. Tipujeme to na rybiu polievku a rybu. 100 bodov. Polievka je super, ryba klasicky pstruh, ale da sa. Splachujeme to vychladenym pivkom, takze spokojnost maximalna. Perlickou na zaver je ukazka minimuzea v penzione, venovanemu miestnemu zivotu, rybolovu a tak. Ahaa, a zabudla som na este jednu perlicku - kazda zena dostavame kyticku miestnych bylin, nieco uzasne :) privoniavam si k nim celu cestu.

Zo Skadarskeho jazera mierime popri mori dalej na juhovychod, az takmer k albanskym hraniciam ku mestecku Ulcinj. Ubytovavame sa v kempe, kde nas dojima absencia akehokolvek normalneho wecka, len same stupacky. Uff, bude to tazke (moj traviaci trakt pracuje extra vydatne celu dovcu, takze sa z tureckych WC velmi tesim). Inak kemp pekny, travnaty, sprchy lepsie nez v tych predtym. Bezime este na plaz, ochladit sa do vody. Sme nedaleko miesta nazyvaneho Velika plaza. Ked na plaz dojdeme, tak chapeme, preco. Velika plaza je dlha 23km, nikde ziadna pekna sceneria, ako na tej minulej. Hmm, sme trosku sklamani, asi sme moc rozmaznani. Jedine, co sa tam da fotit, su ludia. Okrem toho sa jedna o pieskovu plaz, takze vstup do mora je velmi velmi mierny, clovek slape 50m a voda mu je stale po kolena. Pre mna ako plavca nic moc. Tiez su tu davy ludi, hlavne Albancov, inych cudzincov moc nepocut. Po veceri vyrazame este smerom na mesto, lebo chcem fotit tradicny sposob chytania ryb na rieke a cestou prezerame stanky s roznymi kravinami. Pritom nachadzame bizu za 1-2€, svietia nam oci od nadsenia (typicke baby :)), a tak po nakupoch zakoncujeme fajn vecer uz len pivkom a hajde spat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home