Thursday, November 17, 2005

co sa dialo...

V pondelok bol v Parlament bare suboj narodov, povodne mali proti sebe bojovat v "Dating strategy" Ceska republika a Portugalsko, nakoniec sa vecer ubral trocha inou formou a Cesi v kratkosti predstavili nieco o CR (najprv mapa CR, potom tie drsne vety typu: "ristatricettri stribrnych blabla...", potom vety, ktore kazdy zahranicny turista musi vediet, tj: "Jedno pivo, prosim!", alebo "Prave som pricestoval a ukradli mi vsetku batozinu", alebo "Nauctoval ste mi za jazdu taxikom dvojnasobok" :)) Misa si dokonca dala namahu a vytvorila vety, ktore by ine narody pocas pobytu v CR nemali vyslovovat, aspon pre priklad: Poliaci, nikdy nehovorte, ze niekoho sukate na zachode :), Slovinci, nepozyvajte nas na jed (jed = jedlo) a necakajte, ze vas budeme nasledovat na zachod (zachod = zapad) , Spanieli, nehovorte, ze nemozete zvladnut tu kurvu (curve = zakruta) a tak :) Vyklula sa nakoniec z toho celkom pekna party a aby sa Portugalci nenechali zahambit, ze nic nepripravili, tak Gigi vyliezol na nejake vyvysene miesto a na svojom polonahom tele nam ukazal, kde je co v Portugalsku a co je super :) dik za nazornu ukazku :)

Od stredy som zacala s ucastou na jednom zaujimavom seminari... je pre producentov a pestovatelov vina a zaklad tvori senzoricka analyza... pre laikov: kostovanie :) (ja sa na nom zucastnujem ako jediny student uplne vynimocne, pretoze ma to zaujima a tiez mi tento seminar uznaju ako cast jednej skusky, co je super). Sice sme sa este priamo k vinu nedostali (to pride az neskor, seminar trva osem tyzdnov), aj hned prva hodina bola pre mna velmi zaujimava.. asi preto, ze na domovskej fakulte som tiez este senzoriku nemala (minula ma prave tento semester), tak je vsetko pre mna nove... preto kto uz tieto veci ovlada, nech to rovno prestane citat :) Vedeli ste napriklad, ze je rozdiel medzi organoleptickym testovanim a senzorickym testovanim? Organolepticke testovanie prevadza kazdy aj doma, ked si sadnete k dobremu vinku, ci syru a hodnotite, ci vam chuti, alebo nie. Avsak v senzorickej analyze nejde o chodnotenie subjektivnych pocitov, ako chuti, nechuti, ale tu clovek funguje ako pristroj, co je celkom haluska :) Tu sa na pocity nehra, ide o zaznamenanie konkretneho vysledku. Co ma zaujalo, je fakt, ako velmi vplyva aroma na nase zmysly. Urobili sme maly test. Dostali sme kazdy jeden cukrik a dali ho do ust pri zavretom nose. Co sme zaznamenali? Len chut. Kysla, sladka, slana, horka.. akonahle sme nos otvorili, hned sme vedeli, ze mame napr. citronovy cukrik... a za to moze aroma :) Viac to uz rozpitvavat nejdem, kazdopadne, zaujala ma este jedna vec. Na skusku sme mali otestovat 4 zakladne chute (sladku, slanu, horku a kyslu) pri velkych koncetraciach, aby sme potom neboli sokovani, ked ich budeme mat v koncetraciach ovela mensich. Cakala som, ze tie chute budu velmi vyrazne a oni neboli. Bol to pre mna sok. Napr. slanu a horku som skoro vobec necitila. Asi to chce poriadne nacvicenie "prevalovania" vzorky po jazyku, po spravnych partiach, potom to uz asi bude ok. Z tohto seminara urcite napisem este nejake pikosky, teste sa! :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home